Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018
Τελικές Βαθμολογίες #tennisaektripolisleaguetour1_2017

Τελικές Βαθμολογίες #tennisaektripolisleaguetour1_2017

Ανακοινώνονται απο την οργανωτική επιτροπή των αγώνων #tennisaektripolisleaguetour1_2017 οι βαθμολογίες, οπως έχουν διαμορφωθεί μετά και την πρώτη league στην κατηγορία των ανδρών και των γυναικών

Ανακοίνωση Δ.Σ. ΑΕΚ Τρίπολης

Ανακοίνωση Δ.Σ. ΑΕΚ Τρίπολης

Με στόχο την προοπτική της ανανέωσης και της ανάδειξης νέων ταλαντούχων ποδοσφαιριστών το τμήμα ποδοσφαίρου ΑΕΚ Τρίπολης ανακοινώνει το ξεκίνημα της συνεργασίας με τον Κώστα Καλογιαννίδη (προπονητής) και το Δημήτρη...

Ανακοίνωση Δ.Σ. ΑΕΚ Τρίπολης

Ανακοίνωση Δ.Σ. ΑΕΚ Τρίπολης

Το Δ.Σ της ΑΕΚ ΤΡΙΠΟΛΗΣ, όσον αφορά το τμήμα ποδοσφαίρου, ανακοινώνει τη μη συνέχιση της συνεργασίας με το Γιώργο Σπανάκη. Το ΔΣ εύχεται στο Γιώργο Σπανάκη, έναν άνθρωπο που υπηρέτησε...

Το 1ο εσωτερικό τουρνουά του τμήματος επιτραπέζιας αντισφαίρισης ΑΕΚ Τρίπολης έγινε με μεγάλη επιτυχία

Το 1ο εσωτερικό τουρνουά του τμήματος επιτραπέζιας αντισφαίρισης ΑΕΚ Τρίπολης έγινε με μεγάλη επιτυχία

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το πρώτο εσωτερικό τουρνουά του τμήματος πινγκ-πονγκ της ΑΕΚ Τρίπολης. Πάνω από τριάντα αθλητές αγωνίστηκαν για 4 ώρες προκειμένου να αναδειχθούν οι νικητές του τουρνουά....

H ΑΕΚ ΤΡΙΠΟΛΗΣ στον Ραδιομαραθώνιο Αγάπης

H ΑΕΚ ΤΡΙΠΟΛΗΣ στον Ραδιομαραθώνιο Αγάπης

Με στόχο την Ίδρυση και Λειτουργία Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά με Αναπηρία στην Τρίπολη ο Σύλλογος ΑμεΑ Αρκαδίας ανέλαβε την πρωτοβουλία να διοργανώσει ένα Ραδιομαραθώνιο Αγάπης τη Μεγάλη Τετάρτη...

 • Τελικές Βαθμολογίες #tennisaektripolisleaguetour1_2017

  Τελικές Βαθμολογίες...

  Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017 10:04
 • Ανακοίνωση Δ.Σ. ΑΕΚ Τρίπολης

  Ανακοίνωση Δ.Σ. ΑΕΚ Τρίπολης

  Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017 18:19
 • Ανακοίνωση Δ.Σ. ΑΕΚ Τρίπολης

  Ανακοίνωση Δ.Σ. ΑΕΚ Τρίπολης

  Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017 18:11
 • Το 1ο εσωτερικό τουρνουά του τμήματος επιτραπέζιας αντισφαίρισης ΑΕΚ Τρίπολης έγινε με μεγάλη επιτυχία

  Το 1ο εσωτερικό τουρνουά του...

  Πέμπτη, 11 Μαΐου 2017 16:32
 • H ΑΕΚ ΤΡΙΠΟΛΗΣ στον Ραδιομαραθώνιο Αγάπης

  H ΑΕΚ ΤΡΙΠΟΛΗΣ στον...

  Παρασκευή, 14 Απριλίου 2017 11:50

Τελευταία Νέα

Ίωση, κρύωμα, συνάχι, γρίπη, βρογχίτιδα…

Γράφει ο Χειρούργος ΩΡΛ Αλέξιος Βαρδουνιώτης.

 

Όλοι οι παραπάνω όροι και ίσως και κάποιοι ακόμα, χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν στη πραγματικότητα την ίδια παθολογική κατάσταση. Τα συμπτώματα είναι πολύ γνωστά σε όλους μας και αρχικά σχετίζονται με τη ρινική οδό καθώς εμφανίζονται καταρροή (τρέξιμο της μύτης), φτέρνισμα, ρινική συμφόρηση (μπούκωμα της μύτης) και κατάποση οπισθορινικά εκκρίσεων που καταλήγουν στο στοματοφάρυγγα (καταπίνουμε βλέννες). Άλλα κοινά συμπτώματα είναι η φαρυγγαλγία (ευαισθησία και ο πόνος στο λαιμό), ο βήχας και η ανάγκη συνεχούς καθαρισμού του φάρυγγα, αλλά και το βράχνιασμα.

Μπορεί επίσης να μας  ταλαιπωρούν και άλλα συμπτώματα όπως χαμηλός πυρετός (δέκατα), μυαλγίες και αρθραλγίες (πονάνε οι μυς και τα κόκκαλά μας), κακουχία (νιώθουμε άσχημα γενικά), αδυναμία και ατονία. Η μέση διάρκεια των συμπτωμάτων είναι 7-13 ημέρες, αλλά η μπορεί να διαρκέσουν 14-21 ημέρες.

 

Τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας προσβάλλονται τέσσερις έως οκτώ φορές ετησίως, τα παιδιά της σχολικής ηλικίας δύο έως έξι φορές ετησίως και οι ενήλικες δύο έως πέντε φορές. Ο μεγάλος αριθμός κρυολογημάτων που εμφανίζει στη διάρκεια της ζωής του κάθε άνθρωπος, οφείλεται στο ότι υπάρχουν περισσότεροι από 200 τύποι ιών που μπορούν να προκαλέσουν κρυολόγημα, ενώ πολλοί αναπνευστικοί ιοί επιφέρουν μόνο προσωρινή ανοσία, οπότε η πιθανότητα να αρρωστήσουμε και πάλι από τον ίδιο ιό είναι μεγάλη.

 

Η συσχέτιση των λοιμώξεων με το κρύο και τη χειμερινή περίοδο ευθύνεται για τον όρο κοινό κρυολόγημα -“common cold” στην Αγγλική γλώσσα- αλλά το κρύο, η ψύχρα και η υγρασία ΔΕΝ επηρεάζουν –δεν αυξάνουν- την ευαισθησία μας στις λοιμώξεις. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι λόγω των δυσμενών συνθηκών κατά τους χειμερινούς μήνες, υπάρχει στενότερη επαφή, λόγω της συσσώρευσης ανθρώπων μέσα στα σπίτια, στους παιδικούς σταθμούς, στα σχολεία κ.τ.λ. με αποτέλεσμα οι ιώσεις να μεταδίδονται πολύ πιο εύκολα από τον έναν στον άλλον. Με άλλα λόγια, ο ερχομός του Σεπτέμβρη και η επάνοδος στα σχολεία, σηματοδοτεί κυρίως στα παιδιά και την αύξηση της συχνότητας των ιώσεων, καθώς το ένα παιδάκι επιμολύνει το άλλο (κολλάει το ένα από το άλλο).

 

Αν για κάποιο λόγο το κρύο ευνοούσε την ανάπτυξη των ιών και η ζέστη την απέτρεπε, τότε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δεν θα έπρεπε να κρυώνουμε ποτέ. Επίσης, στις χώρες με ψυχρό κλίμα, οι κάτοικοι θα ήταν μόνιμα άρρωστοι, και στις χώρες με θερμό κλίμα δεν θα αρρώσταιναν ποτέ, πράγμα που σε καμία περίπτωση δεν συμβαίνει καταρρίπτοντας εν ολίγοις αυτόν τον αστικό μύθο.

 

Η μετάδοση των ιών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα γίνεται σχεδόν αποκλειστικά με τις εκκρίσεις από το αναπνευστικό, δηλαδή με τα σταγονίδια του σάλιου από το φτέρνισμα και το βήχα. Ο συνήθης μηχανισμός είναι η επαφή των χεριών με άτομο που έχει μολυνθεί ή με μολυσμένο αντικείμενο και ακολουθεί ο αυτό-ενοφθαλμισμός (βάζουμε τον ιό μόνοι μας μέσα στον οργανισμό μας) με διασπορά μέσω της οδού δάκτυλο-μύτη ή δάκτυλο-οφθαλμός, όταν τρίβουμε την μύτη ή τα μάτια μας. Η μετάδοση από τον αέρα ΔΕΝ φαίνεται να ισχύει για τους περισσότερους ιούς και ακόμη και ένα φιλί είναι λιγότερο πιθανό να αποτελεί τρόπο μετάδοσης σε σχέση με την επαφή με τα χέρια.

 

 

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Ο σημαντικότερος μηχανισμός πρόληψης είναι η αποφυγή της επαφής, ειδικά με τα χέρια, με τους ασθενείς που εμφανίζουν τα παραπάνω τυπικά συμπτώματα. Το πλύσιμο των χεριών είναι λοιπόν ο ευκολότερος και αποτελεσματικότερος τρόπος να προφυλαχθούμε από τις ιώσεις. Η χρήση αλκοολούχων-αντισηπτικών χάρτινων μαντηλιών και η καλή προσωπική υγιεινή γενικότερα, έχει αποδειχθεί ότι περιορίζει την μετάδοση των ιώσεων.

 

ΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΔΕΝ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΙΟΥΣ!!!

 

Η πεποίθηση ότι τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τους ιούς έχει λανθασμένα δημιουργηθεί λόγω της ηχητικής και μόνο συγγένειας της λέξης «ίωση» με τη λέξη «αντιβίωση».

 

Τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται για να θεραπεύσουν ασθένειες που προκαλούνται από μικρόβια, όπως είναι η μικροβιακή αμυγδαλίτιδα και η μικροβιακή φαρυγγίτιδα, ορισμένες περιπτώσεις μικροβιακής ωτίτιδας και η πνευμονία.

 

Τα μικρόβια αποτελούν διαφορετική κατηγορία παθογόνων μικρο-οργανισμών σε σχέση με τους ιούς. Τα αντιβιοτικά δεν σκοτώνουν τους ιούς και δεν είναι αποτελεσματικά στις ιώσεις, στο κρυολόγημα, στη γρίπη και στη βρογχίτιδα.

 

Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών για τις ιώσεις ή η λήψη τους για λίγες μόνο ημέρες σε μικρότερες δόσεις  από την απαιτούμενη για την εκρίζωση των μικροβίων, είτε δημιουργεί πιο ισχυρά μικρόβια -με αποτέλεσμα όταν χρειαστούμε ένα αντιβιοτικό για να σκοτώσει τα ανθεκτικά μικρόβια, αυτό να μην είναι τόσο αποτελεσματικό και η θεραπεία να αποτύχει- είτε προκαλεί υποτροπή μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα (αρρωσταίνουμε ξανά). Η άσκοπη λήψη αντιβιοτικών καταστρέφει επιπρόσθετα και τα φυσιολογικά μικρόβια, τη «χλωρίδα» που κατοικεί στο σώμα μας και έχει σαν αποστολή να μας προστατεύει.

 

Στο κρυολόγημα, στις ιώσεις και στη γρίπη η ξεκούραση, η καλή διατροφή και τα πολλά υγρά μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Τα αντιπυρετικά και τα παυσίπονα μπορούν να μας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα.  Τα περισσότερα κρυολογήματα υποχωρούν μόνα τους, απλά μπορεί να χρειαστούν μία εβδομάδα ή και λίγο περισσότερο χρόνο.

 

 

Ποδόσφαιρο: Αποτελέσματα αγώνων

Ποδόσφαιρο: Κατάταξη πρώτων