Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018
Τελικές Βαθμολογίες #tennisaektripolisleaguetour1_2017

Τελικές Βαθμολογίες #tennisaektripolisleaguetour1_2017

Ανακοινώνονται απο την οργανωτική επιτροπή των αγώνων #tennisaektripolisleaguetour1_2017 οι βαθμολογίες, οπως έχουν διαμορφωθεί μετά και την πρώτη league στην κατηγορία των ανδρών και των γυναικών

Ανακοίνωση Δ.Σ. ΑΕΚ Τρίπολης

Ανακοίνωση Δ.Σ. ΑΕΚ Τρίπολης

Με στόχο την προοπτική της ανανέωσης και της ανάδειξης νέων ταλαντούχων ποδοσφαιριστών το τμήμα ποδοσφαίρου ΑΕΚ Τρίπολης ανακοινώνει το ξεκίνημα της συνεργασίας με τον Κώστα Καλογιαννίδη (προπονητής) και το Δημήτρη...

Ανακοίνωση Δ.Σ. ΑΕΚ Τρίπολης

Ανακοίνωση Δ.Σ. ΑΕΚ Τρίπολης

Το Δ.Σ της ΑΕΚ ΤΡΙΠΟΛΗΣ, όσον αφορά το τμήμα ποδοσφαίρου, ανακοινώνει τη μη συνέχιση της συνεργασίας με το Γιώργο Σπανάκη. Το ΔΣ εύχεται στο Γιώργο Σπανάκη, έναν άνθρωπο που υπηρέτησε...

Το 1ο εσωτερικό τουρνουά του τμήματος επιτραπέζιας αντισφαίρισης ΑΕΚ Τρίπολης έγινε με μεγάλη επιτυχία

Το 1ο εσωτερικό τουρνουά του τμήματος επιτραπέζιας αντισφαίρισης ΑΕΚ Τρίπολης έγινε με μεγάλη επιτυχία

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το πρώτο εσωτερικό τουρνουά του τμήματος πινγκ-πονγκ της ΑΕΚ Τρίπολης. Πάνω από τριάντα αθλητές αγωνίστηκαν για 4 ώρες προκειμένου να αναδειχθούν οι νικητές του τουρνουά....

H ΑΕΚ ΤΡΙΠΟΛΗΣ στον Ραδιομαραθώνιο Αγάπης

H ΑΕΚ ΤΡΙΠΟΛΗΣ στον Ραδιομαραθώνιο Αγάπης

Με στόχο την Ίδρυση και Λειτουργία Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά με Αναπηρία στην Τρίπολη ο Σύλλογος ΑμεΑ Αρκαδίας ανέλαβε την πρωτοβουλία να διοργανώσει ένα Ραδιομαραθώνιο Αγάπης τη Μεγάλη Τετάρτη...

 • Τελικές Βαθμολογίες #tennisaektripolisleaguetour1_2017

  Τελικές Βαθμολογίες...

  Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017 10:04
 • Ανακοίνωση Δ.Σ. ΑΕΚ Τρίπολης

  Ανακοίνωση Δ.Σ. ΑΕΚ Τρίπολης

  Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017 18:19
 • Ανακοίνωση Δ.Σ. ΑΕΚ Τρίπολης

  Ανακοίνωση Δ.Σ. ΑΕΚ Τρίπολης

  Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017 18:11
 • Το 1ο εσωτερικό τουρνουά του τμήματος επιτραπέζιας αντισφαίρισης ΑΕΚ Τρίπολης έγινε με μεγάλη επιτυχία

  Το 1ο εσωτερικό τουρνουά του...

  Πέμπτη, 11 Μαΐου 2017 16:32
 • H ΑΕΚ ΤΡΙΠΟΛΗΣ στον Ραδιομαραθώνιο Αγάπης

  H ΑΕΚ ΤΡΙΠΟΛΗΣ στον...

  Παρασκευή, 14 Απριλίου 2017 11:50

Τελευταία Νέα

Λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση

Γράφει ο Χειρούργος ΩΡΛ Αλέξιος Βαρδουνιώτης.

Η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση (LPR-Laryngopharyngeal reflux) συμβαίνει όταν το περιεχόμενο του στομάχου (όπως υδροχλωρικό οξύ, χολικά και παγκρεατικά ένζυμα και άλλα υγρά που παράγονται κατά την πέψη των τροφών), παλινδρομούν (επιστρέφουν) από το στομάχι δια μέσου του οισοφάγου στον λάρυγγα, τον φάρυγγα, τη στοματική κοιλότητα (στόμα) και την ρινική κοιλότητα (μύτη), και την κοιλότητα του μέσου ωτός (αυτί). Ο βλεννογόνος αυτών των περιοχών δεν έχει αμυντικούς μηχανισμούς εναντίον αυτών των υγρών με αποτέλεσμα να καταστρέφεται, σε αντίθεση με το στομάχι που τις περισσότερες φορές εξουδετερώνει αυτή την οξύτητα.

 

palindromisi1

Σχεδόν 40% των ενήλικων Ελλήνων έχουν συμπτώματα παλινδρόμησης, αλλά μόνο 10% το γνωρίζει. Στην Ευρώπη το 30-40% των Γάλλων υποφέρει από τη νόσο ενώ στην Αγγλία το 15-20% του γενικού πληθυσμού παραπονιέται για εβδομαδιαία συμπτώματα.

Τα συμπτώματα της λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης περιλαμβάνουν βράγχος φωνής (βράχνιασμα) και δυσφωνία (κλείσιμο της φωνής), δυσφαγία (δυσκολία όταν καταπίνουμε), χρόνιο βήχα, αίσθηση ξένου σώματος στο φάρυγγα (κόμπο στο λαιμό), κακοσμία στόματος, και κατάποση οπισθορινικών εκκρίσεων (καταπίνουμε βλέννες και έχουμε την αίσθηση ότι κάτι κυλάει στο λαιμό).

palindromisi2

Τα κλινικά ευρήματα που θα διαπιστώσει ο Ωτορινολαρυγγολόγος εξετάζοντας τον ασθενή που πάσχει από λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: όζους (κάλλους -πολύποδες) στις φωνητικές χορδές, οίδημα (πρήξιμο), ερυθρότητα και λευκοπλακία (λευκωπές ταινίες) των φωνητικών χορδών, και την μεσαρυταινοειδική πτυχή –spiders web- που είναι μια πάχυνση του βλεννογόνου του λάρυγγα, αποτέλεσμα του χρόνιου ερεθισμού.

O ασθενής επίσης μπορεί να εμφανίζει επεισόδια χρόνιας φαρυγγίτιδας, χρόνιας ρινίτιδας και ρινοκολπίτιδας, διάβρωση-καταστροφή των οδόντων, επεισόδια μέσης ωτίτιδας και ωταλγίας (πόνος στο αυτί). Η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση έχει ακόμα συσχετισθεί στη διεθνή βιβλιογραφία και με το βρογχικό άσθμα, επιδεινώνοντας ή προκαλώντας βήχα σε αυτούς τους ασθενείς.

Μεγάλη σημασία έχει ο σαφής διαχωρισμός της λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης από την κλασσική γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση (GERD- Gastroesophageal reflux disease) που γνωρίζουν οι περισσότεροι από εμάς, καθώς είναι δύο ξεχωριστές κλινικές οντότητες. Σε πολλούς ασθενείς με λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση είναι δυνατόν να απουσιάζουν τα κλασσικά «πεπτικά συμπτώματα» της γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης, όπως είναι το οπισθοστερνικό καύσος (κάψιμο στο θώρακα) και οι όξινες γαστρικές αναγωγές (ξινίλες και καούρες μετά τα γεύματα), ενώ σε ένα ποσοστό ασθενών μπορεί να υπάρχει συνδυασμός των παραπάνω.

palindromisi3

Ένας έμπειρος Ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να διαφοροποιήσει αυτές τις δύο παθολογικές καταστάσεις χρησιμοποιώντας εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας: την ενδοσκόπηση και κυρίως τη στροβοσκόπηση του λάρυγγα, και να προχωρήσει στην ενδεδειγμένη θεραπεία.

Υπάρχουν κάποιο απλοί τρόποι για τη μείωση-αποφυγή των επεισοδίων της λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης, όπως είναι: η απώλεια των περιττών κιλών, η μείωση-διακοπή του καπνίσματος, η μείωση της υπερβολικής λήψης αλκοολούχων ποτών, η αποφυγή των γευμάτων τουλάχιστον 2 ώρες πριν το βραδινό ύπνο, η αποφυγή στενών ρούχων και ζωνών που σφίγγουν την περιοχή γύρω από το στομάχι, η ανύψωση της κεφαλής κατά τη διάρκεια του ύπνου 15-20cm με την ανύψωση του στρώματος του κρεβατιού (ή όπου αυτό δεν μπορεί να γίνει με τη χρήση προσκέφαλου ή μαξιλαριών) και η αποφυγή τροφών που ξέρουμε ότι μας ενοχλούν και μας προκαλούν δυσπεψία, όπως επίσης η αποφυγή γενικότερα τροφών όπως τα όξινα φρούτα, τα λιπαρά γεύματα, οι ξηροί καρποί, ο καφές, το τσάι, τα κρεμμύδια, οι πιπεριές, τα πικάντικα και η σοκολάτα, ειδικά πριν το βραδινό ύπνο. Επίσης είναι προτιμότερο να κάνουμε πολλά μικρά γεύματα στην διάρκεια της ημέρας αντί για ένα μεμονωμένο μεγάλο γεύμα και καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τα μεγάλα διαστήματα νηστείας.

palindromisi5

 

Ποδόσφαιρο: Αποτελέσματα αγώνων

Ποδόσφαιρο: Κατάταξη πρώτων